Viyana Öyküleri - 10

Wolfgang Amadeus Mozart – 5. Bölüm

Requiem* in D Minör K.626 :

Mozart’ın tamamlanmamış ve çok sayıda söylentiye konu olmuş bir eseridir. Dönemin bir başka ünlü bestecisi Anton Salieri’nin Mozart’a olan kıskançlığı nedeniyle Onu öldürmek istediği, bu nedenle Mozart’a kendi Requiem’ini bestelemesi için sipariş verdiği de bu söylentiler arasındadır. Hatta “Amadeus” filmini izleyenler, filmin Salieri’nin Mozart’a duyduğu kıskançlığın ve Onu öldürdüğü rivayetinin üzerine kurulduğunu hatırlayacaklardır. Ancak Requiem, Kont Walsegg’in ölen karısı için sipariş edilmiştir. Kont, eseri kendi bestesi gibi göstermek istediği için, kimliğini gizli tutarak Temmuz 1791’de kâhyası Leutgeb aracılığıyla sipariş verir. Sipariş eden kimliğini gizli tuttuğu için eserin bestelenişi de gizemli bir hal alır. O sırada zaten hasta olan Mozart’ın kendi Requiem’ini bestelemekte olduğu düşüncesi bir saplantı halini alır.

Yıl 1791.
Mozart bir gün odasında oturuyordu. Kederli ve hasta. Kapı vuruldu. “Girin!” demesine kalmadan kapıda gri pelerinli bir adam belirdi. Yabancı Ona bir şey söylemeden bir mektup verdi. Kapıdan çıktı ve uzaklaştı. Mozart, heyecanla zarfı açtı. Mektupta, kendi fiyatını belirterek mümkün olduğu kadar çabuk bir Requiem, “Sonsuza kadar yat” sözleriyle başlayan bir ölü missası yazması için sipariş edildiği yazıyordu. Mozart hastalığın verdiği etkiyle, yabancıyı öbür dünyadan, ölümünü haber vermek üzere gelen ve ona kendi Requiem’ini bestelemeye davet eden bir konuk olarak algıladı.

Mozart, bu olaydan biraz önce arkadaşı Schikaneder ile komik opera için sözleşme imzalamıştı. Schikaneder Ona “Sihirli Flüt’ün librettosunu göstermiş ve bunun üzerinde düşünmesini istemişti. Mozart ona “Seni sıkıntıdan kurtaramazsam ve yapıt başarılı olmazsa beni ayıplama, çünkü ben hiçbir zaman sihirli müzik yazmadım.” Dedi. Bir yanda bir komik opera, diğer yanda bir Requiem. Mozart, kararlılıkla Requiem’i geri attı. “Sihirli Flüt”ü birkaç hafta içinde bitirdi. Bu opera ve oyuncuların neşeli arkadaşlığı, besteciyi ruh çöküntülerinden sıyırmıştı. Onun yaşamındaki bu son gülüş, yere yığılmadan önceki son bir hamleydi. Sonrasında gene ruhsal çöküntü içine düştü ve Requiem’i yazmaya başladı. Ateşli bir enerji ile yazdı. Ama eserini tamamlamadan ölüm onu buldu.

*: Requiem: Lat. Missa defunctis. Ölü ruhların huzura kavuşması amacıyla, Cenaze töreni için yazılmış dinsel müzik.

Rabia TAŞALTI





Atölye Hakkında | Özgeçmişler | Fotoğraf | Video | Yazılar | Basında | Etkinlik&Duyurular | İletişim

Piyano derslerimiz Kadıköy/Caddebostan'da devam etmektedir.
Nişantaşındaki atölyemiz geçici bir süreliğine hizmet vermemektedir
Telefon: (0 536) 475 25 71
piyanookulu@zeyneppoyraz.com