Dimitri Şostakoviç - 01

Senfoni No.7 Do Majör, Op.60 (Leningrad) – 1. Bölüm

Kâh yerilen, kâh göklere çıkarılan bir besteci… Dalgalanan bir hayat… Ölümünden sonra yayınlanan “Tanıklık Tutanağı” adlı anı kitabında öğrencisi Solomon Volkov’un da yazdığı gibi iki yanlı bir yaşam çizgisi izleyen Dimitri Şostakoviç…

1936 yılında bestelediği ikinci operası “Mtsensk’li Lady Macbeth” ile Stalin’in tepkisini çeken ve Pravda Gazetesinde acımasızca eleştirilen; ertesi yıl ilk kez seslendirilen Beşinci senfonisiyle rejimle arası düzelen Rus besteci. Ömrü boyunca değerli pek çok nişanı almaya layık görülen, mesleği ile ilgili en önemli kuruluşların başına getirilen, zaman zaman da rejim ile ters düşmekten kendini alamayan, “Burun” adlı ilk operası ile yenilikçi olduğunu gösteren Şostakoviç, Çağdaş Müzik Kurumu’nun üyelerindendi. Satie ve Altılar Topluluğu’nun, Bartok’un ve Berg’in müziklerine de tutkundu.

Senfoni No.7 Do Majör, Op.60 (Leningrad) – 1. Bölüm

Şostakoviç, 7. Senfonisi ile kendi ülkesinde ve tüm dünyada “En büyük Rus senfoni yaratıcısı” olarak kabul edilir. 1942’de, savaş yıllarının en büyük, en kahramanca savunma öykülerinden birini, Leningrad’ı konu alan bu senfonisi benzeri az görülmüş bir yankı yaratır.

İlk kez 5 Mart 1942 tarihinde, Kuibiçev’de seslendirilen senfoni, bestecinin en tanınmış eserleri arasında yerini alır. Eserin yazılmaya başlandığı 1941 Temmuz’unda Leningrad, Almanlarca kuşatılmış esir alınmıştır. Besteci, askerlerin ve halkın moralini yüksek tutmak, ülkenin kültür yaşamını canlandırmak, savaşta yaralananlara yardım etmek için temsiller veren tiyatroda da görev alır. Şostakoviç kuşatma altındaki bu kentte, yaptığı bir radyo programında şu sözleri söyler: “Bir saat önce, büyük bir senfonik yapıtın ilk iki bölümünü tamamladım. Bu eseri layıkıyla bitirmeyi başarırsam, yani üçüncü ve dördüncü bölümlerini de tamamlamayı başarırsam, o takdirde bu eserimi Yedinci Senfoni olarak adlandırmak mümkün olabilecek. Neden bu duyuruyu yapıyorum? Şu yüzden: Beni, şu anda radyolarının başında dinlemekte olan herkes, şehrimizde yaşantının normal olarak sürdürüldüğünü böylece anlayacaklardır. Hepimiz şu anda askeri görevlerimizi ifa etmekteyiz. Sovyet müzisyenleri, benim sevgili silah kuşanmış kardeşlerim, unutmayın ki sanatımız şu an büyük bir tehlike altındadır. Gelin müziğimizi müdafaa edelim, gelin kendimizi düşünmeden dürüstçe çalışalım.”

Nazi ordularına karşı kahramanca direnişi anlatan, bu direnişin simgesi haline gelen 7. Senfoni bu ortamda bestelenir. 7. Senfoni kısa zamanda faşizme karşı başlatılan savaşın sembolü olur. Dünya çapında da bu şekilde kabul görür.
…


Rabia TAŞALTI





Atölye Hakkında | Özgeçmişler | Fotoğraf | Video | Yazılar | Basında | Etkinlik&Duyurular | İletişim

Piyano derslerimiz Kadıköy/Caddebostan'da devam etmektedir.
Nişantaşındaki atölyemiz geçici bir süreliğine hizmet vermemektedir
Telefon: (0 536) 475 25 71
piyanookulu@zeyneppoyraz.com